De therapeut

Mijn naam is Dion Scholten en ik ben geboren en getogen te Zoetermeer. Van jongs af aan heb ik al een fascinatie voor Chinese taal, cultuur en geschiedenis. In 1992 startte ik voor het eerst met kungfu.  Aan de universiteit Leiden heb ik kort Sinologie (en ook  Indonesische talen & culturen) en aansluitend heb ik in 2001/2002 in China gewoond.

In 2012 ben ik begonnen met studie Chinese Geneeskunde. Als start de Basis Vakopleiding bij Academie Qing-Bai.  Daarna Acupunctuur en later Therapeutische massage (Tuina). Ik ben uiteindelijk afgestudeerd in beide disciplines bij de Academie Bo Yi en heb ik mijn praktijk opgericht 2016.

Ik sta bekend om mijn down to earth aanpak, geïnspireerd door de Chinese behandelaars welke ik door de tijd heen heb leren kennen. In China zijn behandelingen een vrij ontnuchterende aangelegenheid. Dit gezegd hebbende vind ik het wel erg belangrijk dat er ruimte is voor persoonlijke aandacht en een uitgebreid gesprek tussen therapeut en client. Ik neem dan ook de tijd voor een behandeling en het is vaak zo dat ik uitloop. Ik plan daarom geen afspraken strak achter elkaar om zo opgejaagdheid te voorkomen.

Ik ben de enige therapeut bij Wukong. Ik krijg regelmatig de vraag of er ook vrouwelijke therapeuten beschikbaar zijn; dat is dus niet zo.

Na afloop van de studie volg ik nog regelmatig bij- en nascholingen, zoals daar zijn:

– Kruidenformulies. Gevolgd bij Academie Qing-Bai.
Er zijn veel ‘standaard’ kruidenformules op de markt voor veel voorkomende patronen die acupuncturisten kunnen gebruiken. De vraag is alleen welke van die formules je dan dient voor te schrijven. Welke kruiden zitten er bijvoorbeeld in en welke werking hebben ze? Hoe zit het met de dosering en inname?

– Eerste studiejaar Chinese Kruiden (basis kruiden) als bijscholing . Gevolgd bij Academie Bo Yi.
Enkelvoudige kruiden, formules (tonifiërende, damp/slijm problematiek, adstringerende, bloedstelpende en bevochtigen), diagnostiek, modificeren van formules.

– Hout in TCG. Gevolgd bij Academie Bo Yi.
Het Hout element zal in deze bijscholing vanuit alle hoeken worden belicht. Wat is de link met het ministeriele Vuur? Wat betekent Jue Yin en hoe zit het met de relatie tussen Jue Yin en Shao Yang vanuit de Shang Han Lun (6 divisies)? Waar komt de de relatie tussen Hout en Wind vandaan? Wat is de rol van de Galblaas als ‘rechter’ en de Lever als ‘generaal’?

– Hart- en Vaatziekten. Gevolgd bij Academie Qing-Bai.
Hart- en vaatziekten komen veelvuldig voor in onze westerse wereld. Belangrijk risicofactor verhoogde bloeddruk wordt uitvoerig besproken. Hartaandoeningen zoals myocard infarct, hartfalen, ritmestoornissen, cardiomyopathie en verschillende vaatproblemen komen aan bod. ECG’s worden eenvoudig uitgelegd. Maar ook oedeem, veneuze insufficiëntie en DVT worden besproken.

– Medische Basis Kennis, Instituut E.E.N.
De opleiding is in het bijzonder bedoeld voor therapeuten zowel in de reguliere als complementaire gezondheidszorg en wordt gegeven volgens de westerse reguliere medische basiskennis.

– Externe Applicaties. Gevolgd bij Academie Bo Yi.
Dit is het aanbrengen van kruiden, in een bepaalde bewerking, op het lichaam. Bijvoorbeeld bij huidproblemen of spier- en peesproblemen, maar ook bij buikklachten.

– Stress en Burn-out. Gevolgd bij Total Health.
Wat gebeurt er nou eigenlijk in ons lichaam waardoor stressreactie ontstaat? Wat maakt de in essentie levensreddende stressreactie tot een potentieel ziekmakende metgezel? Wat zijn risicofactoren voor chronische stress en burn-out. En welke therapeutische ingangen zijn er om effectief met stress- en burn-out om te gaan?

– Behandeling van Insomnia met TCM. Gevolgd bij Academie Bo Yi.
Een breder perspectief op slapeloosheid. Behandeling met acupunctuur en Chinese kruiden.

– Behandeling van Vloeistofproblemen in TCG. Gevolgd bij Academie Bo Yi.
Fysiologie en pathologie opnieuw te bekijken vanuit het perspectief van de vloeistoffen en een beter inzicht in de manifestaties van bepaalde symptomen en de onderliggende mechanismen.

-Seminar Naaldtechnieken & Seminar Acupunctuurformules Prof. Shan. Gevolgd bij Academie Bo Yi.
Speciale (milde) naaldtechnieken en formules door gastdocent uit China Professor Shan.

– Chinese Stoelmassage. Gevolgd bij Academie Bo Yi.
Professionele stoelmassage met behulp van Tuina-massage technieken.

– Chong Yang Qigong: het cultiveren van Qi. Gevolgd bij Academie Qing-Bai.
Of we nu werken met naalden of met onze handen, in alle gevallen werken we met Qi, onze eigen Qi en de Qi van de patiënt. Door onze eigen Qi te trainen kunnen we de Qi van de patiënt beter leren voelen en begeleiden. Dat kan onze resultaten in de praktijk verbeteren.

– The pathological mechanisms of Post Covid-19 Syndrome: the differentiations and treatment strategies by herbal formulas and Ling Shu Jing acupuncture.  European Academy of Traditional Medical Science (EATMS) By Dr. Li Jie.

– Practical Treatment on Chronical Fatigue Syndrome by TCM. European Academy of Traditional Medical Science (EATMS) Door Dr. Zhigang Yang.

– Based on Cases: the diversity of insomnia and clinical solutions. European Academy of Traditional Medical Science (EATMS) Door Dr. Weixiang Wang.

Diploma-uitreiking voor de opleidingen Acupunctuur en Tuina van Academie Bo Yi. Met v.l.n.r. directeuren Niels Klavers en Ki-Jan Go, mijzelf en academic supervisor dokter Mao Degang

Voor klachten kunt u zich wenden tot:
https://therapeuten.zhong.nl/cddata/0022/files/1686833157_6._KAB_folder_2023_2.3.pdf