Cupping en moxa

Naast de klassieke acupunctuur en tuina therapie wordt er ook gebruik van gemaakt van moxa-therapie. Moxa wordt vervaardigd uit samengeperst gedroogde bladeren van het bijvoetskruid (Artemisia). Het toepassen van Moxa gebeurt door deze te verhitten en boven een acupunctuurpunt, meridiaan of op een pijnplek te houden, om zo het punt, de energie en/of de doorbloeding te stimuleren. Soms wordt ook de ‘moxa op naald’ methode toegepast. Bij de moxa-therapie kan gebruikt gemaakt worden van een moxa-staaf, losse moxa of een moxa-lamp. De meeste mensen vinden dit een prettige therapievorm vanwege de doordringende warmte die de Moxa afgeeft. Op de locatie  Oosterheem wordt vrijwel alleen gebruik gemaakt van de Moxalamp.

Cuppen: dit is het zetten van ‘koppen’ of ’bollen’. Het zijn glazen bollen die op bepaalde meridianen, meridiaanpunten en/of pijnplekken worden gezet. De cups worden met vuur verwarmd, waarbij een vacuüm wordt gecreëerd, zodat de cups zich op de huid vast zuigen. Met het cuppen worden onder andere blokkades opgeheven, externe pathogenen verwijderd en de bloedcirculatie gestimuleerd. Cuppen wordt vaak toegepast bij klachten aan het bewegingsapparaat zoals rug-, nek- en schouderklachten of bij aanwezigheid van koude / hitte in het lichaam. Regelmatig zal een tuina behandeling gecombineerd worden met het cuppen.

Hieronder een video waarin het cuppen gedemonstreerd word door dokter Mao Degang.

Dit kan samen met acupunctuur gebruikt worden of als een op zichzelf staande therapie. De methode die uiteindelijk gebruikt wordt, is afhankelijk van uw klachten en de gestelde diagnose.