Acupunctuur en Tuina Massage Therapie

Acupunctuur

Bij acupunctuur worden zeer dunne, steriele, naaldjes in punten op energiebanen (meridianen) geplaatst om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te activeren. De prikken zelf zijn heel mild en als u er een beetje aandacht voor heeft, kunt u in uw lijf voelen hoe dit de energiestroom beïnvloedt.
Het inbrengen van de naalden is vrijwel pijnloos; de prikjes van de zeer dunne naalden (0.22 tot 0.30 mm) zijn meestal nauwelijks voelbaar. Na het inbrengen van de naald wordt bij manipulatie van de naald een soort ‘elektrisch’ schokje ervaren; dit fenomeen wordt ‘Deqi’ genoemd ofwel ‘het verkrijgen van Qi’ en is een indicatie dat de naald op de juiste plek zit. Ik gebruikt verschillende naaldmanipulatietechnieken om de Qi-stroom weer in balans te krijgen en het lichaam de kans te geven zichzelf te herstellen.

Tuina therapeutische massage.

Tuina is in Nederland nog enigszins onbekend. De meeste mensen hebben wel enige ervaring met ontspanningsmassage of shiatsu, maar niet met tuina. Deze Chinese vorm kenmerkt zich door de klachtgerichte toepassing van zeer verschillende soorten technieken, gericht op het bevorderen van de circulatie van qi, bloed en lichaamsvloeistoffen. Het is een externe behandelmethode met een grote variëteit aan massage- en manipulatietechnieken die op het lichaam kunnen worden toegepast. Vaak wordt het massage genoemd terwijl het eerder kenmerken heeft van een chiropractische behandeling.

De basis van deze technieken zijn bewegingen zoals duwen, rollen, wrijven, kneden, draaien, drukken en trekken maar ook drukpuntmassage (acupressuur). Ook methoden die eerder met fysiotherapie of chiropraxie worden geassocieerd. Deze technieken reguleren/stimuleren  de circulatie van energie en bloed, waardoor het zelf-herstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd.

Tuina therapie is zeer effectief voor het behandelen van (pijn)klachten die te maken hebben met de wervelkolom, de gewrichten, spieren en pezen.  Daarnaast kunnen ook vermoeidheid en stress goed met tuina behandeld worden.

Het versterkt en stimuleert de stofwisseling en reguleert het centrale zenuwstelsel. Het heeft hierdoor tevens een positief effect op de psychische gesteldheid bij vermoeidheid en stress.
Hiermee zijn bijzonder veel pijn- en andere klachten effectief te verminderen, zelfs chronische.

Met acupunctuur  en tuina zijn veel problemen te verminderen of op te lossen, maar een aanpak van de oorzaak is vaak noodzakelijk om terugval te voorkomen. Vanuit de wijze waarop de Chinese geneeskunde kijkt naar gezond leven, adviseer ik u over zaken als uw voeding, leefritme en lichaamsbeweging en kan ik ook eenvoudige kruidenformules voorschrijven. Complexe gevallen behandel ik in samenspraak met mijn collega’s of mentoren; het kan ook zijn dat ik naar hen door verwijs.