Afvallen?

Afvallen en acupunctuur

Zeg ‘acupunctuur’ en veel mensen zeggen ‘afvallen’. Maar hoe werkt dat dan? Hoe kunnen een paar naaldjes in het lichaam de pondjes doen wegsmelten? Om die laatste vraag gelijk maar te beantwoorden: nee, dat kan niet.  Tijdens mijn opleiding is mij verteld dat ik twee zaken niet moet behandelen en dat zijn: stoppen met roken en afvallen. Nu kan gewichtstoename ook een verschijnsel zijn van onderliggende problematiek. Indien u een paar kilo teveel weegt en zelf ook weet wat er aan gedaan zou kunnen worden dan kunt u niet bij mij terecht. Indien er onverklaarbare en eventueel plotselinge gewichtstoename is dan kunt u bij mij terecht voor een consult om te bepalen of ik u kan helpen. Lees voordat u contact opneemt onderstaande informatie door.

Veel mensen weten niet dat dat TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) een compleet medisch systeem is, met een holistische kijk op lichaam, diagnose en behandeling. Een behandeling met acupunctuur staat dus nooit op zichzelf.

Voeding centraal

Centraal bij het bereiken van een gezond gewicht staat goede, vitale voeding die de gezondheid ondersteunt. Maar het valt niet mee om een dieet vol te houden. En een paar dagen of zelfs een paar weken je eraan houden is gewoon niet genoeg. Een paar pond per maand, iedere maand, afvallen is al een hele prestatie en veel mensen kunnen professionele hulp dan ook goed gebruiken. Moet er een heleboel gewicht af, maar volg je een slecht dieet, dan is acupunctuur geen wondermiddel. En wil je van een normaal gewicht naar een filmsterren-figuur, dan zal acupunctuur ook niet veel doen.

Wat kan acupunctuur dan wel?

Het kan iets doen aan de achterliggende oorzaak van het overgewicht. Zoals:

  1. Pijn: wie pijn heeft, heeft moeite met voldoende bewegen en is vaak geneigd teveel te eten ter compensatie. Er is veel bewijs dat acupunctuur goed werkt tegen verschillende soorten pijn.
  2. Geestelijke gezondheid: nervositeit en depressie kunnen eetgedrag nadelig beïnvloeden, en acupunctuur kan hier een grote hulp bij zijn. Beter voor jezelf zorgen is een eerste stap naar een normaal gewicht.
  3. Hormonale disbalans: schildklier, bijnieren, pancreas en geslachtshormonen die niet in balans zijn, kunnen bijdragen aan gewichtstoename. Acupunctuur kan helpen de hormonen in evenwicht te brengen en het gemakkelijker maken om gewicht te verliezen.
  4. Stress: als we stress hebben, zijn we geneigd om ons gedachteloos vol te proppen. Bovendien is chronische stress gelinkt aan de aanmaak van bijnierhormoon, wat ons lichaam stimuleert om vet op te slaan.
  5. Stress die ontstaat door diëten: als we zo weinig eten dat we daadwerkelijk afvallen, ervaart het lichaam dat als signaal van ‘gevaar: hongersnood’ en produceert stresshormonen.
  6. Een schommelende suikerspiegel: een suikerspiegel die te snel op en neer gaat, geeft behoefte aan zoetigheid. Het eten van snelle suikers brengt die nog meer uit balans, een zichzelf versterkend proces.
  7. Constipatie of maagzuurproblemen.
  8. Waterretentie: wie echt overgewicht heeft, heeft vaak ook oedeem (vocht wordt vastgehouden). Dit voorkomt dat het lichaam bloed en andere vloeistoffen correct circuleert. Acupunctuur kan de waterwegen openen en het lichaam helpen het teveel af te voeren.

De genoemde oorzaken zijn vaak grote blokkades bij het bereiken van gezond gewicht. Het resultaat van acupunctuur als ondersteuning van een gezonde voeding komt uit onderzoek zo sterk naar voren, dat het International Journal of Obesity de behandeling met acupunctuur bij afvallen enthousiast propageert.

Kijkt u ook eens op de speciale voedingsadviespagina.

Een algemeen advies/Chinees gezegde:
“Ontbijt als een keizer, lunch als een prins en dineer als een bedelaar”.