De therapeut

Diploma-uitreiking voor de opleidingen Acupunctuur en Tuina van Academie Bo Yi. Met v.l.n.r. directeuren Niels Klavers en Ki-Jan Go, mijzelf en academic supervisor dokter Mao Degang

Mijn naam is Dion Scholten en ik ben geboren en getogen te Zoetermeer. Van jongs af aan heb ik al een fascinatie voor Chinese taal, cultuur en geschiedenis. In 1992 startte is voor het eerst met kungfu.  Aan de universiteit Leiden heb ik kort Sinologie (en ook  Indonesische talen & culturen) en aansluitend heb ik in 2001/2002 China gewoond.

Ik ben 2012 begonnen met studie Chinese Geneeskunde. Als start de Basis Vakopleiding bij Academie Qing-Bai.  Daarna Acupunctuur en later Therapeutische massage (Tuina). Ik ben uiteindelijk afgestudeerd in beide disciplines bij de Academie Bo Yi.

In 2016 heb ik de praktijk Wukong opgericht, ook in 2016 ben ik een kungfu school begonnen in Zoetermeer.  Klik hier voor meer info.

Na afloop van de studie volg ik nog regelmatig bij- en nascholingen:

– Medische Basis Kennis, Instituut E.E.N.
De opleiding is in het bijzonder bedoeld voor therapeuten zowel in de reguliere als complementaire gezondheidszorg en wordt gegeven volgens de westerse reguliere medische basiskennis. ECTS: 46

– Eerste studiejaar Chinese Kruiden (basis kruiden) als bijscholing . Gevolgd bij Academie Bo Yi.
Enkelvoudige kruiden, formules (tonifiërende, damp/slijm problematiek, adstringerende, bloedstelpende en bevochtigen), diagnostiek, modificeren van formules.

– Externe Applicaties. Gevolgd bij Academie Bo Yi.
Dit is het aanbrengen van kruiden, in een bepaalde bewerking, op het lichaam. Bijvoorbeeld bij huidproblemen of spier- en peesproblemen, maar ook bij buikklachten.

– Stress en Burn-out. Gevolgd bij Total Health.
Wat gebeurt er nou eigenlijk in ons lichaam waardoor stressreactie ontstaat? Wat maakt de in essentie levensreddende stressreactie tot een potentieel ziekmakende metgezel? Wat zijn risicofactoren voor chronische stress en burn-out. En welke therapeutische ingangen zijn er om effectief met stress- en burn-out om te gaan?

– Behandeling van Insomnia met TCM. Gevolgd bij Academie Bo Yi.
Een breder perspectief op slapeloosheid. Behandeling met acupunctuur en Chinese kruiden.

– Behandeling van Vloeistofproblemen in TCG.
Fysiologie en pathologie opnieuw te bekijken vanuit het perspectief van de vloeistoffen en een beter inzicht in de manifestaties van bepaalde symptomen en de onderliggende mechanismen.

-Seminar Naaldtechnieken & Seminar Acupunctuurformules Prof. Shan.
Speciale (milde) naaldtechnieken en formules door gastdocent uit China Professor Shan.

– Chinese Stoelmassage. Gevolgd bij Academie Bo Yi.
Professionele stoelmassage met behulp van Tuina-massage technieken.

– Chong Yang Qigong: het cultiveren van Qi. Gevolgd bij Academie Qing-Bai.
Of we nu werken met naalden of met onze handen, in alle gevallen werken we met Qi, onze eigen Qi en de Qi van de patiënt. Door onze eigen Qi te trainen kunnen we de Qi van de patiënt beter leren voelen en begeleiden. Dat kan onze resultaten in de praktijk verbeteren.